Kineziterapija

 

 

Kineziterapija u doslovnom smislu označava liječenje putem pokreta. Kineziterapija obuhvaća primjenu pokreta u svrhu liječenja narušenog balansa mišićno koštanog sustava, povrede istog ali i u svrhu prevencije razvoja raznih patoloških stanja. Pokretljivost i funkcionalnost mišićno koštanog sustava mogu biti narušena uslijed oboljenja, urođenih anomalija ali i kroz svakodnevna dugotrajna opterećenja unutar aktivnosti svakodnevnog života.

 

Kineziterapija je sastavni dio fizioterapije i njen cilj se može poistovjetiti s ciljem fizioterapije, a to je ponovno uspostavljanje zdravog, fiziološkog tijeka pokreta ; poboljšanje narušene pokretljivosti i funkcije mišićno – koštanog sustava te poticanje motoričkog razvoja djece. U tom procesu oporavka kineziterapija se individualno prilagođava pacijentu svake životne dobi – od beba pa sve do osoba treće životne dobi.

 

Osnova kineziterapije je pokret koji može biti aktivan, potpomognut ili pasivan, terapeutski, a svaki tjelesni napor pri izvođenju tog pokreta će pratiti i promjena respiratornog, kardiovaskularnog i živčanog sustava. Unutar kineziterapije postoje različite metode rada – od pokreta, vježbi ( vježbe snage, vježbe istezanja, vježbe razvijanja koordinacije, ravnoteže i spretnosti ) pa do raznih elemenata sporta.

 

Sve te metode se mogu izvoditi u stojećem, sjedećem, četveronožnom ili pak ležećem položaju, a pored raznih metoda rada postoje i dva osnovna oblika rada, a to su individualni rad koji podrazumijeva rad terapeuta i pacijenta te grupni rad koji obuhvaća kineziterapiju više pacijenata sa istim problemom u lokomotornom sustavu ( npr. grupna kineziterapija kod osteoporoze ).

 

Natus fizikalna terapija nudi mogućnost izbora između individualnog i grupnog rada kod različitih stanja

 

  • Bolni sindromi kralježnice ( npr. bol u vratu / donjem dijelu leđa )
  • Skolioze
  • Kifoze
  • Posttraumatskih stanja ( npr. nakon prijeloma ručnog zgloba / uganuća gležnja / kontrakture ramenog zgloba )
  • Postoperativnih stanja ( npr. nakon operacije prednjeg križnog ligamenta koljena / ugradnje umjetnog kuka )

 

U individualnoj kineziterapiji fizioterapeut maksimalno posvećuje svoju pažnju i sav njegov trud je usmjeren na individualan rad s pacijentom koji je u svakoj fazi dokumentiran i praćen objektivnim mjerenjima ( skale boli, mjere longitudinalnosti, cirkularnosti, opsega pokreta, različiti upitnici.. itd ). U grupnoj kineziterapiji riječ je mamjem broju pacijenata, njih 3 - 4 koji imaju identične tegobe ( npr. grupna kineziterapija kod vrtoglavice / boli u donjem dijelu leđa / osteoporoze ). U tom radu se susreću pacijenti sa istim problemima koji se međusobno razumiju, pružaju si podršku te razmjenjuju svoja iskustva i savjete a to je sve praćeno vježbama podstručnim nadozorom fizioterapeuta kako bi se npr. ponovo uspostavila narušena ravnoteža i balans ; povećala ili održala pokretljivnost lokomotornog sustava ; poboljšala stabilnost trupa ; ojačala oslabljena muskulatura..itd