Fizikalna terapija i rehabilitacija

 

Fizioterapija je zdravstvena djelatnost koja pomaže pojedincima i grupama da obnove i povrate potpun i funkcionalan pokret koji je uslijed procesa starenja, ozljede ili bolesti postao narušen. Fizioterapija također omogućava razvoj maksimalne pokretljivosti i funkcionalnosti mišićno-koštanog sustava primjenom različitih fizioterapijskih procedura. Okosnica naše fizikalne terapije jeste problematika kralježnice i sve tegobe u mišićno – koštanom sustavu koje su povezane s kralježnicom : glavobolje ; vrtoglavice ; bolovi / trnci u vratu, leđima, rukama i nogama uzrokovani bilo mišićnim promjenama ( miogeloze, trajno pojačana mišićna napetost.. itd ) ili oštećenjem intervertebralnog disca ( bulging, hernia i.v disci ..itd) ; skolioza, kifoza.

 

Opterećenja kralježnice u različitim položajima tijela ( a najveće opterećenje je u nepravilnom sjedećem položaju ) jasno upućuju da je bol u donjem dijelu leđa uvjetovana načinom života i rada. Današnji seditarni ( sjedilački ) način života podrazumijeva da ljudi na svojim radnim mjestima provode sve više vremena u sjedećim ili stojećim položajima čime svoju kralježnicu izlažu neprirodnim dugotrajnim ortostatičkim opterećenjima. To ima za posljedicu sve učestaliju pojavu gore navedenih tegoba ( glavobolje, bolovi u vratu / leđima.. itd ). Ta stanja uvelike ograničavaju učinkovitost još uvijek radno sposobne osobe, ali predstavljaju i značajan ekonomski problem s obzirom da su bolovi u donjem dijelu leđa jedan od vodećih uzroka bolovanja i izostanka s posla.

 

Upravo takvim pacijentima Natus fizikalna terapija posvećuje svoj trud i rad jer to su pacijenti koji su voljni i dalje doprinositi na svojim radnim mjestima i u obiteljima, a bolovi ih u tome znatno ograničavaju. Jednako tako, u povratku svakodnevnici ih usporava ne primanje pravovremene fizikalne terapije na odjelima fizikalne terapije u domovima zdravlja ili bolnicama uslijed limitiranog kapaciteta tih odjela s jedne strane, a velikog broja pacijenata s druge strane. Nasuprot tome, mi nudimo provođenje rehabilitacije dok je pacijent još uvijek u akutnom stanju, što uvelike doprinosi bržem oporavku.

 

Pored bolnih sindroma kralježnice koji čine okosnicu našeg rada, u Natus fizikalnoj terapiji je također moguće provoditi rehabilitaciju i kod :

 

  • Deformacije kralježnice ( skolioza ; kifoza.. itd. )
  • Degenerativnih promjena zglobova ( osteoarthritis koljena, kuka ; ankilozantni spondilitis ; reumatoidni artritis.. itd. )
  • Izvanzglobnog reumatizma ( miopatija ; tendinitis ; sindrom bolnog ramena… itd. )
  • Ozljeda mišićno – koštanog sustava ( rupture tetiva, mišića ; teniski lakat ; sindrom carpalnog kanala ; skakačko koljeno, uganuće gležnja … itd. )

 

 

Usluge koje pruža Natus fizikalna terapija :