Postura

 

 

                                                                         Slika 1.

 

Pojam postura označava način držanja tijela tj. suodnos dijelova tijela u određenom vremenu i prostoru. Glavni dijelovi tijela koji oblikuju posturu su glava, ramena, kralježnica, zdjelica, noge i stopala. Položaj jednog dijela tijela će utjecati na preostale dijelove ali i na cijelu posturu. Pravilna postura odnosno pravilo držanje tijela jeste ono u kojem je svaki dio tijela pod minimalnim stresom. Deformacijama posture smatra se sve ono što narušava pravilnu poziciju tijela u bilo kojem položaju.

 

 

Uspravna postura se promatra kroz dvije kategorije :

 

  • funkcionalna postura – odnosi se na stupanj mišićnog zamora koji je potreban za održavanje položaja. Pravilan funkcionalan stav je onaj za koji se smatra da se izvodi bez napora, zamora ili boli tako da osoba može ostati u tom stavu određeni period

 

                                                                     Slika 2

 

 

  • anatomska postura – odnosi se na krivine vertebralnog stupa ( kralježnice )

 

                                                      Slika 3.

 

Bilo koja odstupanja +/- od normalnog raspona kutova cervicalne lordoze, torakalne kifoze i lumbalne lordoze ( slika 3 ) se smatraju deformacijom posture, jednako kao i odstupanje od idealne linije težine tijela ( slika 4. )

 

                                                                        Slika 4.

 

 

Kada se određuju normalni rasponi oni nisu strogo ograničeni za jedan broj nego je npr. normalni raspon kuta za torakalnu kifozu 20 – 40 stupnjeva dok on za lumbosacralni kut iznosi 128-160 stupnjeva. Stoga se može zaključiti da široki izbor položaja se može smatrati pravilnom posturom pa prema tome se promatraču postura može smatrati anatomski neispravnom dok je ona u isto vrijeme funkcionalno ispravna. To je čest slučaj u dječjoj dobi i adolescenciji. U fazi rasta i razvoja kralježnica se kao i ostatak skeleta modelira, tj. formira se njezina veličina i oblik. Posljedično tome, kralježnica može imati na sebi nepravilne krivine kako bi se funkcionalno mogla nesmetano razvijati. U takvim slučajevima će se kralježnica ( ukoliko ne postoje nikakvi patološki uvjeti ) postupno stabilizirati tj. imati će postojanu figuru u uspravnom položaju. Dok će u starijoj životnoj dobi zbog promjena na mišićnoj snazi ( slabost i smanjivanje obujma ) ili promjena u tjelesnoj težini ( debljanje ) kralježnica postati funkcionalno nestabilna što će imati za posljedicu razvoj degenerativnih promjena i pojavu boli.

 

Iz svega navedenog možemo zaključiti da je neupitna važnost dobrog tjelesnog držanja ( posture ). To je izrazito bitno u današnjem 21. stoljeću zbog sveukupnog tehnološkog napretka koji je promijenio stil života i pretvorio ga u pretežno sjedeći što je posve suprotno od izvorne naravi čovjeka da bude u pokretu jer kretanje i pokret su bitne osnove u održavanju stabilnog i uravnoteženog stanja ljudskog organizma.

 

                                                                     Slika 5.

 

Ukoliko i Vi imate " loše držanje " i počinjete osjećati posljedice, slobodno se obratite Natus fizikalnoj terapiji na broj telefona 091783 8159 ili 032 297 660