Osteoarthritis ramena

 

 

 

Osteoartroza ramena označava stanje gdje je došlo do stupnjevitog trošenja zglobne hrskavice što vodi ka osjećaju boli i ukočenosti. Kako zglobna površina degenerira subhondralna kost ( kost ispod hrskavice ) se remodelira te mijenja svoju zaobljenost i kongruentnost ;  zglobna kapsula se zadebljava što dodatno utječe na gubitak pokretljivosti zgloba.

 

Uobičajen simptom je progresivna bol ( bol koja napreduje s vremenom ) vezana za pokret ramena a koja je lokalizirana u samom zglobu i često u stražnjoj strani ramena. Kako stanje napreduje tako učestalija postaje i bol noću,  što pak ometa kvalitetnu sna i općenito kvalitetu života jer svi znamo koliko je san bitan za ljudski organizam. Kod mnogih pacijenata u kasnijoj fazi stanja bol je prisutna i u mirovanju.

 

Učestalost pojave osteoartritisa svih zglobova je veća kod muškaraca starijih od 45 god te žena starijih od 55 god ; kod osoba sa povećanom  tjelesnom  težinom. Skoro 60 % pacijenata zahvaćenih osteoartritisom je starije od 65 godina

 

Uzroci pojave osteoartritisa ramena se uglavnom mogu podijeliti na dvije kategorije : primarnu i sekundarnu. Primarni osteoartritis nema neki specifični uzrok ali je učestaliji. Sekundarni osteoartritis ima poznati uzrok ili predisponirajući faktor kao što je npr. velika ozljeda ramena, ponavljajuće dislokacije ( iščašenja ), urođene deformacije ili ozljede mišićno tetivne strukture ramena ( tzv. ozljede rotatorne manžete tzv. smrznuto rame o čemu razgovaramo u nastavku teksta )