Atrofija m. quadriceps

 

   

    Slika 1. Anatomija m. quadriceps

        Slika 2. Atrofija m.quadriceps

 

M. quadriceps  je skupina mišića smještena na prednjoj strani natkoljenice. Naziv potječe od latinskog izraza ʺ quadriceps ʺ što označava 4 glave, a m. quadriceps se i sastoji od 4 zasebna mišića :

 

  • M. vastus lateralis
  • M. vastus intermedius
  • M. vastus medius
  • M. rectus femoris

 

Funkcija m. quadricepsa je ekstenzija potkoljenice (  ispružanje koljena ) i stabilnost koljenog zgloba koju osiguravaju sljedeći faktori :

 

  • Aktivni  – mišići i tetive koji pokreću zglob ali ga i čine stabilnim. Tu glavnu ulogu ima upravo m. quadriceps
  • Pasivni  – kosti i ligamenti gdje se najvažnijim izdvajaju prednji križni ligamenti ( ACL ) i stražnji križni ligament ( PCL )

 

S obzirom da m. quadriceps  sudjeluje pri brojnim aktivnostima kao što su hodanje, trčanje i ostale sportske aktivnosti, on je podložan ozljedama kao što su istegnuća i / ili rupture. Nakon ozljede koljena, pri čemu je rotacija najčešći pokret koji stvara problem, osoba odmah počinje šepati zbog bolnosti i otečenosti, a m. quadricpes počinje propadati ( atrofirati ) zbog ne korištenja.

Kako  je stabilnost koljena ovisna o snazi m. quadricepsa, u stanjima atrofije ( hypotrofije ) m. quadricepsa koljeni zglob je podložniji daljnjim ozljedama. Atrofija m. quadricepsa vodi ka smanjenoj neuromuskularnoj kontroli koja može dozvoliti patološke pokrete zgloba. Atrofija m. quadricepsa također smanjuje mogućnost apsorpcije sile i posljedično abnormalno opterećuje zglob koljena što dugoročno gledajući omogućuje razvoj osteoartritisa.

 

Ukoliko vam se desila ozljeda koljena i primjećujete da štedite nogu pri hodu zbog boli u koljenu nemojte zanemariti problem nego se javite nadležnom liječniku ili potražite savjet fizioterapeuta