English French German Italian Portuguese Russian Spanish

 

Atrofija m. quadriceps

 

   

    Slika 1. Anatomija m. quadriceps

        Slika 2. Atrofija m.quadriceps

 

M. quadriceps  je skupina mišića smještena na prednjoj strani natkoljenice. Naziv potječe od latinskog izraza ʺ quadriceps ʺ što označava 4 glave, a m. quadriceps se i sastoji od 4 zasebna mišića :

 

  • M. vastus lateralis
  • M. vastus intermedius
  • M. vastus medius
  • M. rectus femoris

 

Funkcija m. quadricepsa je ekstenzija potkoljenice (  ispružanje koljena ) i stabilnost koljenog zgloba koju osiguravaju sljedeći faktori :

 

  • Aktivni  – mišići i tetive koji pokreću zglob ali ga i čine stabilnim. Tu glavnu ulogu ima upravo m. quadriceps
  • Pasivni  – kosti i ligamenti gdje se najvažnijim izdvajaju prednji križni ligamenti ( ACL ) i stražnji križni ligament ( PCL )

 

S obzirom da m. quadriceps  sudjeluje pri brojnim aktivnostima kao što su hodanje, trčanje i ostale sportske aktivnosti, on je podložan ozljedama kao što su istegnuća i / ili rupture. Nakon ozljede koljena, pri čemu je rotacija najčešći pokret koji stvara problem, osoba odmah počinje šepati zbog bolnosti i otečenosti, a m. quadricpes počinje propadati ( atrofirati ) zbog ne korištenja.

Kako  je stabilnost koljena ovisna o snazi m. quadricepsa, u stanjima atrofije ( hypotrofije ) m. quadricepsa koljeni zglob je podložniji daljnjim ozljedama. Atrofija m. quadricepsa vodi ka smanjenoj neuromuskularnoj kontroli koja može dozvoliti patološke pokrete zgloba. Atrofija m. quadricepsa također smanjuje mogućnost apsorpcije sile i posljedično abnormalno opterećuje zglob koljena što dugoročno gledajući omogućuje razvoj osteoartritisa.

 

Ukoliko vam se desila ozljeda koljena i primjećujete da štedite nogu pri hodu zbog boli u koljenu nemojte zanemariti problem nego se javite nadležnom liječniku ili potražite savjet fizioterapeuta